2011. október 13., csütörtök

Enyhe melankólia



Hosszú tanulmányt szerettem volna ide.
Csak hát ennek több feltétele is hiányzik.
Úgyhogy így.
A helyzet az, hogy Paul Simon valahogy kimaradt a kamaszkoromból, pedig éppen az én kamaszkoromban már meglehetősen magasan volt. Nem akarom azt mondani, hogy a csúcson, mert a csúcs valami pontszerűt sugall, ő pedig meglehetős hosszan sikeres, ráadásul ennek a jelzőnek minden negatív felhangja nélkül.
Végül is, bár valamelyest már ismertem, Paul Simont egy szerelemnek köszönhetem, úgy ’93-ból. Hogy a valamelyes lényegében mennyire felületest jelentett, az onnan is kiderül, hogy nem kapcsoltam, amikor még ’80-ban megnéztem az Annie Hallt, hogy abban a – meglehetősen gennyes – impresszáriót játszó Simon az a Simon. (Nem tudom egy az egyben belinkelni, állítólag kérésre letiltva.)
Vissza ahhoz a bizonyos szerelemhez. Óriási élményt adott, egyrészt a Simon & Garfunkel éra újrafelfedezése, másrészt a későbbi Simon szűz fülekkel történt megismerése. És anélkül, hogy utána néztem volna, mégis, miről szólnak az újabb kori dalszövegek, maguk a nóták, a hanglejtés, a tónus, a címek valahogy összehoztak egy hangulatot, melyet a poszt címe jól jellemez.


Paul Simon ma 70 éves.
Szívesen megölelném, csak hát ennek is több feltétele hiányzik.

1 megjegyzés:

anna írta...

:-) ez helyes.