2009. augusztus 24., hétfő

Az élet másolja 1.

Meglehetős rajongója vagyok Kurt Vonnegut műveinek, azt hiszem, több könyvét olvastam, mint nem. Mindegyik könyvét szeretem (leszámítva A Titán sziréneit, bár azon sokat rontott a fordítás), de kiemelkedően kedvencem az a három regénye, amely hasonló formátumban és kötésben jelent meg az Európa Könyvkiadónál, jelesül a Macskabölcső, a Börleszk és a Börtöntöltelék.
Az első kettőben a fantasztikum szolgál igényesen megfestett díszletül az ún. "eszmei mondanivaló" számára. A harmadik, a Börtöntöltelék szigorúan megmarad a realitás talaján, bár – paradox módon – ez megy el a leginkább a határig, az abszurdot (is) megcélozva.
Szerepel pl. benne egy nő, a főhős ifjúkori barátnője. Mary Kathleen O'Looney a neve, és amikor újból felbukkan, áporodott hajléktalanszagot árasztó, lepukkant öregasszonyként bukkan föl. Szakadt, piszkos ruhája nem kelt különösebb föltűnést, annál inkább túlméretes kosárlabdacipője.
Aztán kiderül, hogy Mary Kathleen O'Looney nem más, mint a legendás Mrs. Jack Graham, a PANAMORC Rt. főrészvényese. (A könyvből apránként megtudjuk, mi minden is van a PANAMORC tulajdonában.) Irodáját (papír, írószer, bélyegzők, festékpárna) ormótlan kosárlabdacipőjében tartja. Kiadott utasításait, illetve személyét ujjlenyomatával hitelesíti. Ilyetén módon ujjbegyei rendkívül becsesek. Aki le tudná vágni Mrs. Jack Graham kezét, és tartósítani is tudná, az gyakorlatilag élet-halál ura lenne a PANAMORC-nál, de legalábbis mesés vagyon birtokosa. Miután már valaki megpróbálta megszerezni Mrs. Jack Graham ujjbegyeit, Mary Kathleen O'Looney menekülőre fogja, és inkognitóba vonul, a hajléktalanlét álcája mögé.

Azért ez túlzás, nem? Ilyen biztosan nincs.


* * *


De, van. Újsághír:


Titkolt vagyon


150000 dollárt hagyott egy hajléktalan nő a héber egyetemre
2009. augusztus 11. 12:20
Egy holokauszttúlélő amerikai asszony, aki később hajléktalanként élt New York utcáin, vagyonának felét a jeruzsálemi Héber Egyetemre hagyományozta – írja a CNN.

Két évvel ezelőtt elhunyt egy korábban New Yorkban hajléktalanként is élt asszony, aki háromszázezer dolláros vagyonának a felét a Jeruzsálemi Héber Egyetemre ruházta át végrendeletében – közölte vagyonnyilatkozatának végrehajtója, akit arra kért az elhunyt, hogy személyének anonimitását őrizzék meg. A jelentős összeghez jutott egyetem szóvivője közölte: ez egy nagyon különleges történet és egy különleges ajándék az intézménynek. Yefet Ozery hozzátette, meghatotta az iskola vezetését az asszony nagylelkűsége, különösen annak tükrében, hogy az adományozó milyen szegénységben élt. „Sokan megemlékeznek egyetemünkről végakaratukban, de ilyen esettel még sosem találkoztunk” – mondta a szóvivő.


A teljes cikk a 2009. aug. 11-iki HVG-ben (onlájn) itt olvasható. (Vonnegut könyve 30 évvel korábban jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések: